Családi petefészekrák

családi petefészekrák

vagy féreg rotund

Női szervek, avagy: ezért fontos, hogy tisztában legyünk az intim terület működésével x Miért fontos mégis tisztában lenni azzal, hogy milyen tényezők növelik a betegség kockázatát? Elsősorban azért, mert így jobban odafigyelhetünk magunkra. A petefészekráknak ugyanis sokszor nincsenek jellegzetes vagy aggodalomra okot adó tünetei, illetve ezek gyakran csak akkor jelentkeznek, ha a betegség már előrehaladottabb állapotában van.

Mi a petefészekrák?

Minél korábban fedezik fel a daganatot, annál nagyobb az esély arra, hogy kezelni is tudják azt. A petefészekrák kockázatnövelő tényezői Az első fontos tényező természetesen mint a legtöbb daganatos betegség esetében az életkor. A rizikó a legnagyobb az 55 és 64 év közötti hölgyeknél, de ez nem jelenti azt, hogy ennél fiatalabbak vagy idősebbek családi petefészekrák ne alakulhatna ki a betegség.

a nyelv papilloma patológiájának körvonalai

Ezek a gének a mellrák esélyét is rendkívüli mértékben megnövelhetik, ezért akinél kialakult mellrák, annál nagyobb a kockázat a petefészekrákra is.

A mutációt egyszerű vér- vagy nyálvizsgálattal ki lehet deríteni. Egy másik ismert örökletes rendellenesség, mely növeli a petefészekrák kockázatát, a Lynch-szindróma nevet viseli.

A petefészekrákban megbetegedett nők egy vagy több tünetet jeleznek, mint például hasüregi fájdalmat vagy diszkomfort kellemetlen érzést, hasüregi szövetszaporulatot, haspuffadást, hirtelen vizelési kényszert, hátfájást, fáradékonyságot és más nem specifikus tüneteket, de jellemzőbb tüneteket is, mint a kismedencei fájdalmat, rendellenes hüvelyi vérzést, vagy nem indokolt fogyást.

A Lynch-szindróma örökletes nem-polipózisos bélrendszeri daganat — HNPCC főként a bélrendszeri daganatos betegségekkel függ össze, de nemcsak a vastag- és végbélrák rizikóját növeli meg, hanem a petefészekrák és a méhszöveti daganatok kockázatát is.

Bármely nevesített vagy sem genetikai mutációról legyen is szó, a családi halmozódás gyakran megfigyelhető a petefészekrák esetében.

a papilloma vírus kezelése nőknél

Ha tehát valakinek a családjában, a nagyanyánál, az anyánál, a testvérnél vagy családi petefészekrák a gyermekénél előfordult már a betegség, akkor nála is nagyobb lehet a kockázat. Mivel a petefészekrák kialakulása szorosan összefügg azzal, hogy hányszor ovulált egy nő életében, a rizikót növeli például az, ha valakinél korán 12 éves kor családi petefészekrák jelentkezett az első menstruációha nincs gyermeke vagy viszonylag későn 30 éves kor után vállalt gyereket, ha soha nem szedett fogamzásgátló tablettát, illetve ha a menopauza később, 50 éves kora után kezdődött meg nála.

Kockázatcsökkentő tényezők Mint fentebb említettük, az ovulációk száma hatással lehet a petefészekrák kialakulására, így azoknak kisebb az esélye a betegségre, akik többször is szültek, illetve hosszabb ideig szoptattak, vagy akik 26 éves koruk előtt vállalták az első gyermeküket.

  1. Cím: Szeged, Izabella u.
  2. Petefészekrák: kiket veszélyeztethet - EgészségKalauz
  3. Cauterizálja a kábítószer-condylomát
  4. Vastagbélrák férfi tünet
  5. Petefészekrák kialakulásának okai, tünetei, kezelése Létrehozva:

A fogamzásgátló tabletták is csökkentik a rizikót, hiszen ezek úgy fejtik ki hatásukat, hogy megakadályozzák a peteérést.

Ezek a petefészekrák tünetei - kattintson tovább!

A petefészkek, a petevezetékek, illetve a méh eltávolítása egyaránt nagy családi petefészekrák csökkenti a rizikót. A szakemberek szerint ezen beavatkozásokat a legjobb 35 éves kor előtt elvégezni, és mint minden műtétnek, ezeknek is lehetnek kockázatai.

Éppen ezért rendkívül fontos megbeszélni a kezelőorvossal, hogy javasolja-e a beavatkozást vagy sem.

Osikóczki Orsolya, háziorvos A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális hormontermelők vagy sem szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak.

Forrás: EgészségKalauz.

Lehet, hogy érdekel