Férgek szaporodása, Férgek törzsei

Férgek törzsei - Biológia kidolgozott érettségi tétel | Érettsébukfurdo-apartmanok.hu

férgek szaporodása

A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca. Földigiliszta Orvosi pióca A gyűrűsférgek bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk. Testük pedig ismétlődő szakaszokból áll, amiket szelvényeknek nevezünk.

férgek szaporodása

Most a földigiliszta és a pióca jellemzőivel fogunk megismerkedni! Kültakarójuk: A gyűrűsférgek bőre egyrétegű, és az izomrétegekkel együtt bőrizomtömlőt alkot. Mozgásuk: A bőrizomtömlőben található egy körkörös és egy hosszanti izomréteg is.

férgek szaporodása

Ha a körkörös izomréteg húzódik össze, akkor az állat keskenyebb és hosszabb lesz, ha pedig a hosszanti izomréteg férgek szaporodása össze, akkor az állat rövidebb és vastagabb lesz.

A gyűrűsférgek mozgását féregmozgásnak nevezzük.

férgek szaporodása

A piócák vérszívó élősködők Táplálkozásuk: A földigiliszták korhadékokkal és a földben levő szerves anyagokkal táplálkoznak. Nagyon hasznos állatok, ugyanis lazítják és keverik a talajt. Velük ellentétben a piócák vérszívó élősködők.

Mindkét egyedre jellemző, hogy kétnyílású bélcsatornával rendelkeznek, amely 3 szakaszból áll: az előbélből, a középbélből és az utóbélből.

férgek szaporodása

Minden szakasznak más-más funkciója van. A bélcsatorna felépítése.

férgek szaporodása

Lehet, hogy érdekel