Gomba kalória. Miért egészséges? | Boglar Champ

Miért egészséges?

Szólj hozzá!

Alacsony gomba kalória Leírás Népies nevei: úrigomba, tinóru, medvegomba, mátégomba. Erdők talaján, erdőszéleken, tisztásokon többnyire magányosan terem. Ízletes, vastag húsú gomba, tönkje tömör és rostos. A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik.

gomba kalória

Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban. A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított at.

Mi az ideális kalóriatartalom fogyáshoz?

A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, g fehérjét és mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz. Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy például negyedannyi szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a rozskenyér.

Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és D-vitaminokat érdemes külön is említeni, jelentős mennyiségű niacint is tartalmaz.

gomba kalória

A vitaminokat az alapos főzés nagyrészt elpusztítja ugyan, a nyomelemei viszont így is hasznosulnak. Ez a gomba nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető: nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva — köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják.

gomba kalória

A mélyhűteni kívánt vargányát nem kell előpárolni, csak tisztán, adagonként csomagolva, fűszerezés nélkül helyezzük a mélyhűtő fiókba, és gyorsan fagyasszuk le. Így több mint fél évig is eláll.

Barna gomba

Felhasználáskor azután nem szabad kiolvasztani, fagyottan tegyük a lábasba. A mélyhűtött gombából készült ételeket nem ajánlott másodszori fogyasztásra újramelegíteni.

A vargányafélék családjában van néhány nyomásra kékülő gomba, amely csak alaposan megfőzve ehető, aki nem ért hozzá, annak ajánlatos szakértővel ellenőriztetni. Ez utóbbit azonban még a gombákat ismerőknek is illik megtenni.

Mennyi kalória van egy Barna gomba-ban?

Forrás: Wikipédia, Házipatika Mikor vegyem Ősszel van szezonja, frissen ekkor kapható. Szárított formában pedig egész évben beszerezhető. Tárolása nem ajánlott, viszont gomba kalória fagyasztást jól bírja.

Lehet, hogy érdekel