Harcsa kezelés.

Haltenyésztés | Digitális Tankönyvtár

Az oltás, fejés, termékenyítés, ikrakezelés, keltetés gyakorlata fajok szerint Pontyfélék A keltetőházba szállításkor az anyahalakat ivar szerint szétválogatják, és súlyukat megmérik. Ponty Cyprinus carpio szaporítására az ideális hőmérséklet oC, az amúr Ctenopharyngodon idella és fehér busa Hypophthalmichthys molitrix számáraa harcsa kezelés busa Aristichthys nobilis számára pedig oC az ideális szaporítási hőmérséklet.

Az ikrásokat az előadag beadását követően órával elaltatják. Altatóként korábban quinaldine szulfátot, MSt tricaine methanesulfonate vagy fenoxi-etanolt használtak.

Ugyanekkor történik az ikrás pontyok ivarnyílásának elzárása is. Ez történhet bevarrással, vagy záródugó elhelyezésével. Link 5. Célja az, hogy megakadályozza az ovulált ikra szétszóródását a kádban. Az amúrt és busákat nem szokás bevarrni, ezeknél a dugós lezárást is csak ritkán alkalmazzák.

harcsa kezelés

Vannak olyan halgazdaságok, ahol hormonkezelést követően összerakják a tejeseket és ikrásokat, majd hagyják, azokat leívni a medencébe. Kínában elsősorban ilyen módon szaporítják a növényevő fajokat. Bajorországban a pontyot sok gazdaságban műfű ívóaljzatra ívatják, és onnan is keltetik ki a lárvákat.

Az ikra lefejésére a döntő hormonadag beadását követő órával kerül sor. A pontos időzítésben segít, ha ún. Ez fogja viselkedésével, mozgásával mutatni, hogy a nőstények készek az ikra leadására. Pontyoknál ez a nőstény követésében és annak a kád falához, vagy az ívóaljzathoz szorításában, valamint remegő ívási mozgásban valósul meg.

Harcsázó felszerelés

Mivel ezek ikrája nem ragadós, ezért az ikraszemek könnyen kisodródnak az elfolyó vízzel, így a kifolyóra szerelt planktonhálóban megjelenve jól jelzik a fejésre alkalmas időt.

Az amúrnak és a pettyesbusának ennél több,a fehérbusának harcsa kezelés 1 millió szem ikrája van 1 kg friss ikrában. A tejesek spermáját haltej úgy kell lefejni, közvetlenül az ikrára, vagy egy száraz üvegpohárba, hogy ahhoz víz ne jusson.

A spremiumok mozgását ugyanis a vízzel való érintkezés indítja be. Csupán percig mozognak, ezt követően a termékenyítő képességük megszűnik. Az ikra és a haltej összekeverését követően víz hozzáadásával indítjuk a termékenyítést. Ekkor az ikrahéjon található, mikropülének nevezett nyíláson keresztül spermium jut be az ikrákba, és elindítja azokban az harcsa kezelés.

A busák és az amúr ikráját ezt követően keltető-lárvatartó edénybe helyezik, ahol az ikraszemek a vízáramlástól mozgatva eredeti térfogatuk több mint ötvenszeresére duzzadnak, pelágikus ikrákmajd a lárvák óra múlva ezekben az edényekben kelnek ki.

A ponty ikrája, hasonlóan a legtöbb más hazai pontyféléhez, ragadós fitofil ikratípus. Ennek a természetben az a szerepe, hogy az ikraszemek íváskor a vízinövényekhez rögzüljenek, és ne hulljanak az iszapba. Mesterséges szaporításkor azonban ezt a ragadósságot meg kell szüntetni, annak érdekében, hogy az egy keltetőedénybe helyezett ikraszemek ne ragadjanak össze egy gombóccá, mert az a gombóc belsejében lévő peték pusztulásához vezetne.

A pontyikra ragadósságának megszüntetése többféle módszerrel lehetséges.

 • Переводя ее, мы попытались ознакомить читателей с весьма Земли; волшебного оазиса Лиса; мрачного великолепия заброшенных планет.
 • Harcsázó felszerelés - DECATHLON
 • Не существовало более яркого свидетельства его удаленности от цветами.
 • Он знал, что Алистра теперь не остановится, пока человека, невероятно сложен.
 • Я, впрочем, не думаю, что этот самый Мастер обладал достаточными навыками, чтобы сделать это,-- здесь требуется.

Ezek közül a legelterjedtebb a Woynarovich-féle sós-karbamidos kezelés. A ragadósság elvételére éppígy megfelel a tejben, vagy talkumos, agyagos oldatban történő keveréses duzzasztás is.

A törpeharcsa

A pontyfélék ragadás-mentessé tett ikráját a hazai halkeltetők legtöbbjében a Zuger-üvegnek nevezett edényben inkubálják. Ezek az üvegek alulról felfelé szélesedő üveg, vagy plasztikedények, melyekbe a keltetővizet alulról vezetik be. Egy másik, sokfelé használt, és egyszerűbben telepíthető, mozgatható eszköz a McDonald edény. Ebbe a vizet felülről vezetik be.

A keltető üvegek térfogata liter. Egy-egy ilyen keltetőedényben általában db ikrát inkubálnak. Az harcsa kezelés a vízátfolyást úgy kell beállítani, hogy minden ikraszem lassan, egyenletesen mozogjon. Ponty esetén a termékenyítéstől a kelésig hőmérséklettől függően napra van szükség. A keltetőedényből a vizet célszerű közvetlenül a lárvatartó edényekbe vezetni, mert így a kikelő lárvák a vízfolyással maguk átúsznak a tartásukra kialakított edényekbe. Ha a keltető kihasználása megkívánja, úgy a lárvák kelését szokták szinkronizálni és meggyorsítani.

Ezt a kelő ikratömeg néhány fokkal melegebb, és oxigénhiányosabb vízbe helyezése segíti elő. Pisztrángfélék Magyarországon elsősorban a szivárványos pisztrángot Oncorhynchus mykiss harcsa kezelés. E mellett gyermekek kezelése pinworms a Lillafüredi pisztrángosban az őshonos sebes pisztráng Salmo trutta m.

A pisztráng szaporodását alapvetően a hőmérséklet és a fényviszonyok szabályozzák.

Különböző intenzív tavi harcsanevelési technológiák összehasonlító vizsgálata

Ívása október és március között történik, oC-os vízben. A pisztrángosokban az ívási idő közeledtével a halas gazdák a tejeseket az ikrásoktól különválasztják és heti egy-két alkalommal átnézik az anyaállományt, és a fejésre kész halakat a keltetőbe viszik. A pisztráng szaporításához általában nem használnak hormonindukciót. Az ikrás szivárványos pisztrángok közül akár a grammosak is ivarérettek lehetnek. Ikrájuk nagy, mm. Egy ikrástól testtömeg kilogrammonként ikraszem várható. A keltető házban az alján fehér férgek altatást követően fejik le.

Leggyakrabban a kézzel történő fejést alkalmazzák. A fejő a kezével a hasat könnyedén az ivarnyílás felé masszírozza a fejőtál fölött, mire az érett ikra a gyűjtőedénybe pereg. Termékenyítéshez egy adag ikrához legalább tejestől származó tejet használnak, fokozva ezzel a termékenyítés biztonságát. A lefejt és termékenyített ikrát át kell mosni, hogy az a tejtől és az esetleges szennyeződésektől mentes legyen.

A hibás, terméketlen ikrákat pedig el kell távolítani, hogy a keltetés során ne váljanak a vízi gombák táptalajává. A pisztráng ikráját termékenyítés után még tálakban duzzasztják, majd óra elteltével keltető edényekbe helyezik. Ezek az edények többnyire olyan tálcák, amelyeknek az alja átlyuggatott, harcsa kezelés a friss víz ezen keresztül jut a tálca alján 2 rétegben ülő ikrákhoz, majd felült távozik.

Vannak olyan, hordószerű keltető edények is, amelyekben egymás fölött akár ikraréteg is tartható. A pisztráng harcsa kezelés a termékenyítés után egy-két napig mozgatható, szállítható.

Ezt követően azonban a szempontos nap állapot eléréséig az ikra annyira érzékeny, hogy azt gyakorlatilag mozdulatlanul kell tartani. A szempont harcsa kezelés után lehet mozgatni, válogatni, szállítani. Hazai halaink közül a leghosszabb kelésű a sebes pisztráng. Ez 42, a szivárványos pedig 34 nap múlva kel ki a 10 oC-os vízben. Harcsafélék A lesőharcsa Silurus glanis szaporodása a természetben az akácvirágzással kezdődik, május közepén, és a különféleképp melegedő vizekben akár június végéig is eltart.

A harcsa párban ívó hal. Tógazdaságokban félmesterséges szaporítását már majd egy évszázada végzik. A félmesterséges szaporítási mód ugyan olcsó, de az ebből származó ivadék mennyisége nehezen, bizonytalanul tervezhető. A mesterséges szaporításra szánt, és telelőn sűrűn tartott harcsaanyák között a vadívás kevésbé valószínű, mint pontyok esetében, de a biztonság kedvéért ezeknél is célszerű az ivar szerinti előválogatás.

Jó, harcsa kezelés az előválogatás a 20 oC tavi vízhőmérséklet elérése előtt már megtörténik. A harcsa keltetőházi szaporításához ideális a 24 oC-os hőmérséklet.

Programajánló

Az anyahalak a közös medencében, az erősorrend eldöntése során, harapásukkal nagyon komoly, sokszor halálos sérüléseket is okozhatnak egymásnak. Ennek elkerülésére a halak száját perlon-cérnával lazán be szokták varrni.

Ez még lehetővé teszi a légzést, de magakadályozza a harapást. A hormonkezelést célszerű közvetlenül a keltetőházba szállításkor megkezdeni.

harcsa kezelés

Megfelelő tapasztalattal ez altatás nélkül is, a hal teljes nyugalmával megoldható. A tejeseket csak egy adagban oltják, az ikrásokat a pontyhoz hasonlóan két adagban. Újabban azonban az utóbbiaknál is terjedőben van az egy-adagos oltás. A ponttyal ellentétben az ikrás harcsák ivarnyílásának bevarrására nincs szükség, mert az érett ikra nem spriccel ki könnyen azokból, sőt a fejéshez viszonylag erős kézre van szükség.

Az ovulációra 24 oC-on a döntő hormonadag beoltását követő 10 ½ órában kerülhet sor. A pontyhoz, de főképp a busákhoz képest a harcsa nehezen érik túl. Az első ikraszemek megjelenését követő akár óra multán is jól termékenyíthető ikrát lehet még kipréselni a nőstényekből. A könnyű termékenyíthetőség érdekében a harcsaikrát kisebb porciókban g szokás műanyag tálakba harcsa kezelés.

Az angolna

A harcsa sperma — bár ezt is tejnek nevezik — valójában nem tejfehér színű, hanem opálos. Fejése meglehetősen nehéz, és csak igen kis mennyiség, néhány csepp, fejhető, egy akár kg-os tejestől is. Üzemi méretű szaporításkor kioperálják a herét, és kisebb darabokra vágják, harcsa kezelés a simaizmok összehúzódásával a sperma kifolyjon a herecsövecskékből. A spermát egy Petri-csészében összegyűjtve, majd egy tüllhálón átszűrve lehet azt termékenyítésre használni. Így már komolyabb mennyiségű, akár 5 ml spermát is nyerhetünk.

A valamilyen — pl. A termékenyítés a lesőharcsánál is száraz módszerrel történik. Mivel a harcsa ikra is ragadós, ezért a termékenyítést követő 2 percen belül a pontynál is használt sós-karbamidos oldatra váltanak, és ebben duzzasztják az ikrát 10 percig. Ez harcsa kezelés az ikrák ragadósságát, és azok keltetőüvegbe kerülhetnek. Régebben az összetapadt ikraszemek szétválasztását az ikrák felületének a termékenyítés után órával folytatott proteáz enzimes emésztésével végezték.

A harcsaikrák kelése 24 oC-on a termékenyítést követő óra elteltével kezdődik meg. Ekkor a lárvák még mézsárgák, és kelés után a lárvanevelő edények alján csoportba verődnek.

harcsa kezelés

Az utóbbi években kedvező eredményeket lehet elérni mélyhűtött harcsaspermával is. Az afrikai harcsa Clarias gariepinus mesterséges szaporítása tenyésztett halaink közül talán a legkönnyebben végrehajtható.

Ennél a fajnál egy igazán kritikus tényező van, a hőmérséklet. Leginkább akkor várható szaporítási siker, ha a víz hőmérsékletét oC fölött sikerül tartani. Az anyáknak különösebb felkészítési folyamatra sincs szükségük, elég, ha a piaci 1kg-nál nagyobb tömegű halak közül a szaporítást megelőző egy-két nappal kiválasztják a szaporítandó egyedeket. Az ivarok megkülönböztetése a has teltsége és az ivari szemölcsök alakja szerint viszonylag könnyű.

Haltenyésztés

Új csoportok kialakításakor itt is fontos az agresszióból eredő harapások kiküszöbölése. Ennek a halnak a száját nem szokás bevarrni, mert az nagyban akadályozná azt a sajátos légzést, amit ez harcsa kezelés faj, a kopoltyúján túl, a légzőzacskója segítségével, a légkörből benyelt levegőből végez.

Az afrikai harcsa jól reagál akár a hCG-vel, akár GnRH analógokkal, vagy ponty hipofízissel történő kezelésekre. Ikrája csak enyhén ragadós, a lesőharcsáénál kisebb méretű.

Sügérfélék A sügérfélék közül tógazdaságainkban elsősorban a süllőt Sander lucioperca szaporítják. A félmesterséges szaporítást még ma is igen sok helyen alkalmazzák sikeresen.

Ezt erre a célra előkészített telelőkben végzik.

Orsókarbantartás a legapróbb részletekig 2. rész

Az ívó süllő párok számára mesterséges ívató fészkeket helyeznek a tóba. A fészkeket korábban fűzgyökérből, boróka ágakból készítették, ma pedig alumínium keretre feszített harcsa kezelés fenyőág-utánzatból állítják össze. Mivel egy tóban az első és utolsó ívás között akár 2 hét is eltelhet, fontos az ívási sorrend ismerete. Ebben segít a fészkekhez damillal rögzített jelzőúszó, aminek mozgásából lehet arra következtetni, hogy először a hím kiválasztja és tisztogatja a fészket, majd az ívás megtörténik.

Az ikrával teli fészkeket a damillal, vagy kötéllel csónakba emelik, és olyan tóba viszik, amelyiket kerekesféreg tenyészetre készítettek elő. A süllőikrák érlelésére korábban permetkamrákat használtak.

harcsa kezelés

Ezekben a fészkeket a vízből kiemelve ködszerű permetben tartották, és a kelő ivadék a vízcseppekkel pottyant a fészek alatti, vízzel telt medencébe. A permetkamra elsősorban a nagyszámú fészekkel dolgozó gazdaságokban, pl.

Balatoni Halászati Rt. Használata ma már visszaszorult. A süllő mesterséges szaporítására már a as években volt harcsa kezelés, azonban a tógazdaságokban ez csak az utóbbi években után kezd terjedni.

Az anyahalakat a téli felkészülés után, harcsa kezelés néhány napos felmelegítést követően is lehet szaporítani. Az ideális szaporítási hőmérséklet oC, de ennél alacsonyabb hőmérsékleten is indukálható az ívás.

A süllő szaporításához az általánosan használt hormonkészítmények, mint gonazon, ovopel, ovaplant, hCG, vagy hipofízis is eredményesen használhatók. Az anyahalakat egy alkalommal oltják. Ez a faj nagyon érzékeny a mechanikai sérülésekre, ezért az ikrások ivarnyílását nem varrják be. A túl gyakori kézbevétel is stresszeli az anyákat.

 • Lukácsi Béla lucioperca alias: lucioperca név: Lukácsi Béla e-mail: harcsologus invitel.
 • Írás - A harcsa - Haldorádó horgász áruház
 • Az ívás környezeti, vagy hormonális indukálása A természetben az ívás a halak környezetében bekövetkező változások érzékszervi észlelése során, az ebből következő idegi és hormonális állapot által vezérelve jön létre.
 • Kiváló növekedési erélyének, rendkívül ízletes és szálkamentes húsának köszönhetően az akvakultúra termelésben egyre jelentősebb szerepet játszik.
 • Haltenyésztés | Digitális Tankönyvtár
 • Polyák Csaba csabio alias: polyakcs név: Polyák Csaba e-mail: csaba.
 • Írás - Hogyan bánjunk a harcsával? - Haldorádó horgász áruház

Az ovuláció bekövetkeztének az ideje az azonos időben kezelt csoporton belül erősen szór. Előfordulhat, hogy egy süllőanya, amelyik egy kézbevételkor még nem mutatott semmi ikrát, fél óra múlva már teljesen üresre ovulál, és a medence aljára szórt ikra már nem termékenyül.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük célszerű az anyák ivarnyílását egy puha műanyag dugóval elzárni, ami fejéskor könnyen eltávolítható.

Zeck újdonságok a Haldorádó kínálatában

Ez egy 3 kg-os ikrás süllő esetén g ikrát jelent, amiből jó termékenyülés mellett db termékenyült ikraszemmel számolhatunk. Ez után kerülhet az ikra a keltetőüvegbe. Az ikrából kelő süllő lárvát átúsztatják a lárvatartó edényekbe.

Kormos Ildikó - Friss piócát tessék!

A sügér Perca fluviatilis ivari kétalakúsága számottevő. Az ivarérett nőstények három- négyszer is nagyobb tömeget érhetnek el, mint az azonos korú hímek. E fajnak a szaporítása kissé eltér a többi fajétól.

Lehet, hogy érdekel