Hasnyálmirigyrák röntgen, Összetéveszthetjük a hasnyálmirigy gyulladást a daganattal?

hasnyálmirigyrák röntgen

hasnyálmirigyrák röntgen

Nemzetközi harmadik fázisú klinikai vizsgálat indul a hasnyálmirigyrák hipertermiával való kezelésének vizsgálatára A hasnyálmirigyrák diagnosztizálása még akkor is nehéz, ha gyanúja már felmerült, és rendkívül sok irányú, összetett vizsgálatok elvégzését igényli.

A betegek többnyire ismeretlen eredetű fogyás, fáradékonyság, gyengeség vagy hasi fájdalmak, esetleg sárgaság tünetei miatt keresik fel az orvost.

Hasnyálmirigyrák laparoszkópos eltávolítása

E tünetek pedig sajnos az esetek többségében csak olyankor lépnek fel, amikor hasnyálmirigyrák már meglehetősen előrehaladott stádiumba jutott. A kivizsgálás részét képezi a beteg panaszaira, kórelőzményére vonatkozó kikérdezése, bizonyos laboratóriumi vizsgálatok vérkép- vizelet- székletvizsgálat elvégeztetése, a hasnyálmirigytájék ultrahangos vizsgálata, valamint a - rendszerint báriumos kontrasztanyag itatásával egybekapcsolt - röntgenvizsgálat, amelynek hasnyálmirigyrák röntgen a hasnyálmirigy körvonalai a röntgenképen kirajzolódnak.

Komputertomográfiás CT vizsgálat is szükséges, főként a rák kiterjedésének pontosabb megállapítása és a szomszédos szervekhez való viszonyának tisztázása érdekében.

A kivizsgálásnál alkalmazott további bonyolultabb eljárások az epeutak és a pankreászvezeték röntgenképen kontrasztot adó anyaggal történő feltöltése, hogy ily módon nyerjenek értékelhető képet azok lefutásáról, a daganat által okozott esetleges beszűkülésről vagy elzáródásról.

hasnyálmirigyrák röntgen

Az eljárás azt is lehetővé teszi, hogy a bevezetett csövön, endoszkópon keresztül a gyanúsnak vélt területről mikroszkópos vizsgálat céljára szövetmintát vegyenek. A hasnyálmirigyrák biztos diagnózisának felállításához ugyanis nélkülözhetetlen a hasnyálmirigyből származó szövet- vagy sejtminta mikroszkópos vizsgálata. E célra esetenként olyan eljárást is alkalmaznak, hogy egy igen hosszú vékony tűvel a hasfalat átszúrva jutnak el a hasüreg hátsó részében elhelyezkedő hasnyálmirigyhez, és a tűhöz illesztett fecskendővel a hasnyálmirigy helmintox derman vélt területéről mintegy szövetmintát szippantanak ki.

Főként év felett alakul ki, de a fiatalabbak körében sem ritka. A hasnyálmirigy rákos elváltozásának pontos oka nem ismert, de az ismert kockázati tényezők bizony ennek kialakulásával is összefüggésbe hozhatók. Az egyik legnagyobb rizikófaktor a dohányzás, amely körülbelül 30 százalékban tehető felelőssé a rák kialakulásáért, az elszívott szálak számával arányban nő a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata. Az elhízás szintén szerepel a listán, a kockázat mértéke a fokozott kalória bevitellel arányban nő.

A tű megfelelő helyre történő vezetése egyidejűleg végzett hasnyálmirigyrák röntgen vagy röntgenvizsgálat segítségével történik ezt vékonytű-biopsziának nevezik.

Előfordul azonban, amikor a felsorolt vizsgálóeljárások egyike sem vezet kielégítő eredményre, és szükségessé válik a hasnyálmirigy és a hasüregi viszonyok közvetlen szemmel való megtekintése, vagyis hasi metszésen keresztül történő behatolás. Ezt laparotómiának nevezik, ez egyben a rákos daganat kiterjedésének, stádiumának meghatározására is igen alkalmas.

hasnyálmirigyrák röntgen

Ennek ellenére ezt hasnyálmirigyrák röntgen már ritkán végzik, mert a komputertomográfiás és ultrahangos vizsgálatok rendszerint a rák kiterjedéséről, stádiumáról is megfelelő információt szolgáltatnak anélkül, hogy ilyen invazív beavatkozásra szükség lenne.

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei?

hasnyálmirigyrák röntgen

Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?

Lehet, hogy érdekel