Kolera toxin

Kolera – Wikipédia
Kubai koleraveszélyre figyelmeztet a Külügyminisztérium A baktériumok által használt toxinok igen hatékony mérgek, olyan molekulákat vesznek célba a megtámadott szervezetben, amelyek szerepe alapvető az élet fenntartásában, és vagy igen kevés mennyiségben fejtik ki működésüket, vagy alapvető szignálokat közvetítenek. Bármelyik esetről is legyen szó, kevés toxinmolekula is elég a mérgező hatás kiváltásához, a szamárköhögés vagy a dizentéria esetében pl. Némely rejtélyes esetben azonban úgy tűnik, hogy a kórokozó toxin olyan fehérjét támad meg, amelyből igen sok van a szervezetben, így pl. Aktint majdnem minden emberi sejt nagy mennyiségben termel, és a belőle képződő filamentumok fontos szereplői a kórokozók elleni harcnak: az immunrendszer sejtjei a belső sejtvázukat alkotó aktinláncok segítségével mozognak, és vadásszák le a szervezetbe jutó patogén baktériumokat. Mivel az aktin ennyire elterjedt a megtámadott szervezetben, az eddigi elképzelések szerint könnyű célpontot jelent számos bakteriális toxin számára, azonban kutatók most kiszámolták, kolera toxin toxinra és mennyi időre lenne ahhoz szükség, hogy a patogének az aktint megtámadva tegyék mozgásképtelenné az immunrendszer sejtjeit.

Kolera - A fertőzés folyamata A fertőzés lehet akár tünetmentes, vagy enyhe is, de olykor papillomavírus és vírus kiszáradással is járhat, mely akár órákon belül is halálhoz vezethet. A betegség a fertőzött széklettel terjed, melyet szemmel nyílván nem látunk, de az benne lehet a vízben, rajta lehet a kilincsen, stb.

A kolera tünetei

Ez egyébként sok hányással-hasmenéssel járó betegségre is igaz. Mivel a szennyvízrendszer hálózata a fejlett országokban igen jó, valamint az ivóvíz fertőtlenítve van, ezért számunkra a kolera a hétköznapokban nem probléma. Azonban utazásaink során bizony járhatunk olyan vidékeken is, ahol ez igenis minden napos kihívás és fenyegetés pl.

Cholera Toxin and Pertussis Toxin Part 7

Dél-Kelet-Ázsia, Afrika egyes országai, India stb. Tudnunk kell, mik a megfelelő óvintézkedések és a betegség tünetei, valamint azok kolera toxin a gyors teendőink. A terápia a betegség meglétekor már a megfelelő folyadékbevitel biztosítása —sokszor vénásan, infúzióban -ami általában kórházi körülményeket igényel. Arra szükséges esetben antimikróbás kezelés is szóba jön.

EXTRA AJÁNLÓ

A fertőzés folyamata A kolera baktériuma, kórokozója a Vibrio cholerae, aminek sok száz variánsa létezik. Két variáns okozza a legtöbb esetben a nagy járványokat Vibrio cholerae O1 és Vibrio cholerae O Akármelyikkel is fertőződünk meg, a tünetek ugyanazok, ugyanaz történik.

kolera toxin

A baktérium egy toxint termel, mely a vékonybeleinkben mértéktelenül nagy víz és elektrolit ion kiválasztást eredményez, mely maga lesz a hasmenés. A baktérium a fenti hatást a vékonybélben okozza. Ehhez azonban oda kell jutnia. Ez nem is olyan egyszerű neki, hiszen a rendkívül savas gyomor elpusztítja azt.

Éppen ezért a betegség kialakulása erősen függ attól, hogy mennyi baktérium jutott a szervezetünkbe.

  1. Hányás hányás gyermekeknél
  2. A mellbimbó genitális szemölcsei
  3. Horváth Balázs, általános orvos A kolera fertőződést követő hirtelen folyadékveszteség miatt kiszáradás, vérnyomásesés, sőt akár eszméletvesztés is bekövetkezhet - órákon belül is!

Minél több nyílván, annál nagyobb a valószínűsége a kolera tüneti megjelenésének. Érdekes dolog következik ebből: Ha a baktérium vízzel jut be, akkor kb. Nem meglepő tehát az sem, hogy akik savcsökkentő gyógyszereket szednek, vagy részleges, esetleg teljes gyomoreltávolító műtétük volt, azok hajlamosabbak lesznek a betegségre.

A baktérium toxinja tehát nagymértékű folyadék- és iontermelést vált ki a vékonybél elsősorban kezdeti szakaszaiban. A vastagbél ugyan még megpróbálja ezt a rengeteg elvesztett vizet, sókat, bikarbonátot visszaszívni, de ez legtöbbször nem elegendő.

Folyadék-, só- és cukorpótlás!

Kolera toxin nagy folyadékvesztés miatt, mely hasmenés formájában jelentkezik, megfelelő pótlás nélkül az egyén kiszáradásos életveszélyes sokkba és ún. A toxin nem kerül be ugyanakkor a véráramba, csak helyileg hat a bélben.

Egyes Vibrio cholerae törzsek azonban erősebbek lehetnek, mint mások, ellenállóbbak is, és képesek lehetnek a véráramba is bejutni, ezzel vérmérgezést okozva. Hogy fertőz a kolera? A kolera felbukkanhat enterobiosis segédeszköz kis körben, okozhat helyi és világjárványokat is.

A járványok általában a harmadik világ területeit érinti. Kialakulásuknak a rossz víz és szennyvíz higiénia kedvez, melyet a vándorlások, illetve a tengeri területek időszakos melegedése súlyosbít. A fertőzés szinte kizárólag fertőzött vízzel vagy étellel történik, az ember-ember terjedés nagyon ritka, az állatok nem terjesztik.

Budai Oltóközpont

Érdekes módon a baktérium eredeti élőhelye a tengervíz, és ott pedig planktonokkal él együtt. Ez a folyamat persze szezonális.

Kolera A kolera elterjedése a világban.

Az ember szintén lehet a baktérium hordozója és terjesztője is, amit székletével visz végbe. Így a fertőzés megvalósulhat a fertőzött étellel, a fertőzött vízzel, vagy ritkán ember-ember kapcsolat útján. Gyakran megfertőződnek az egy háztartásban élők, de a kolerás betegeket kezelő kórházakban is előfordulhat a járvány kialakulása.

kolera toxin

Nyílván azokon a területeken, ahol a víz nem  ivóvíz minőségű, illetve, ahol a higiéniás körülmények eleve rosszak, ott a kolera nagyobb eséllyel üti fel a fejét. A kolera terjedésében szerepet játszó egyéb tényezők A rossz higiénia mellett még más tényezők is fokozhatják a fertőzésveszélyt.

Kolera (Vibrio cholerae) elleni védőoltás

Ilyenek például a valamilyen oknál fogva kialakult csökkent gyomorsavtartalom, vagy annak hiánya. A gyomorsav fontos szerepet játszik ezen kórokozó semlegesítésében, így értelemszerűen ezen hatás kiesése vagy csökkenése fokozott fertőzési hajlammal jár. Csökken a savtermelés savcsökkentő gyógyszerek szedésekor, egyes gyomorsebészeti műtétek után pl.

A kolera tünetei és kezelése A kolera fertőzés kórokozója a vibrio cholerae nevű baktérium, amelyet emberek és vízi állatok hordozhatnak. A betegség a leggyakrabban a Bengáli-öböl környékén, illetve Afrikában jellemző, de több kolerajárvány volt már a történelem során a világ teljesen más részein is.

Az ún. Helicobacter pylori baktérium okozta gyomorfertőzés szintén segíti a kolerát.

Kolera - A fertőzés folyamata

Érdekes, és az okát nem is tudjuk, de a 0-ás vércsoportúak kétszer fogékonyabban a kolerára. A gyermekeknek a folyadékvesztés testméreti és felszíni adottságaik miatt sokkal súlyosabb következménnyel jár.

kolera toxin

Náluk éppen ezért a kolera súlyosabb lefolyású általában. Kolera toxin sok vibrio törzs létezik, és nem mindig igaz az, hogy az egyikkel való megfertőződés a múltban védeni fog a másikkal szemben.

Extra ajánló

Veszélyesek lehetnek azok az egyének, akiknél nincsenek tünetek, de mégis fertőzöttek, ők észrevétlenül terjeszthetik általában rövidebb, de néha hosszabb ideig is a betegséget. Kolera toxin főleg akkor veszélyes, ha ők kolera toxin vidékeken mozognak vö.

kolera toxin

A fejlett országokban is fel-felüti azonban a fejét, ahol a higiéniás körülmények és az ivóvíz kérdése pedig megoldottnak látszódik. Az USA-ban például a kolerás esetek sokszor azért alakulnak ki elvétve, mert fertőzött területről visszaérkezett turisták hozzák be, vagy, mert a fertőzött területekről importált pl. A Rita és Katrina hurrikánok után szintén fordultak elő fertőzéses esetek.

kolera toxin

A fertőzött esetek legnagyobb része az 50év felettieket érinti az amerikai adatokban. A kolerás esetek nagy része azonban világszerte bejelentés nélkül marad, aminek gazdasági, turisztikai, stigmatizáló okai vannak, illetve a rossz egészségügyi helyzet is szerepet játszhat ebben.

Más módszerrel öl a kolera

A kolerával kapcsolatos jelenlegi becslések szerint a világon millió fertőzött él, és az évi hallozás ezer embert jelent. A különböző kolera járványokról a múltban és a jelenben részletesebben a blogon: www. Az életkor és a kolera A fentebb részletezett okok miatt a felnőttek kevésbé hajlamosak a fertőzésre, vagy legalább is a súlyos fertőzésre, mint a gyerekek. Náluk a kolera gyakorisága kevesebb, mint az idősebb, már nem szopó gyerekeknél.

Teendő a fertőzés után

Ráadásul az anyatejjel védő hatású antitestek is átjutnak az anyából, ha neki vannak olyanok, amire a kolerás területeken nagy esély van. Mivel gyerekeknél gyakrabban van alacsony vércukorszint, ami kolera toxin görcsöket okozhat, ezért náluk ezek a görcsök is gyakrabban fordulnak elő.

A gyerekek kolera alatt gyakrabban lázasak mint a felnőttek. Ilyenkor nagy hasi feszülés érződik, hasmenés nincs, de folyadékvesztés a belekbe ugyanúgy történik, így a kiszáradás láthatatlanul megy végbe.

Lehet, hogy érdekel