Tengeri gomba

tengeri gomba

Károsítja a szövetet, majdnem akkora a kockázat, mint a dohányosoknál. Amerikai vegyészeknek sikerült mesterségesen előállítaniuk egy tengeri gomba által termelt, igen bonyolult molakulát, amiből új rákgyógyszer készíthető. William Fenical, a Scripps óceánkutató intézet munkatársa tíz évvel tengeri gomba talált egy óceánban élő gombafajt, amiből a laborban elkülönített egy ráksejteket pusztító molekulát.

Most az Massachusetts Institute tengeri gomba Technology MIT vegyészei létrehozták a szintetikus változatát, így az orvosok könnyebben tudnak kísérletezni vele.

tengeri gomba

Mohammad Movassaghi vegyészprofesszor és munkatársai a Science tudományos magazin április számában írtak a létrehozásáról, ami embert próbáló feladat volt. A kutatókat nemcsak a molekula rákgyógyszerként való alkalmazása vonzotta, hanem a különleges struktúrája is. Amikor egy szénatomhoz négy különböző csoport kapcsolódik, a molekulának kétféle elrendezése lehet, amik egymás tükörképei; ezeket a köznyelvben jobbkezes és balkezes molekulaként is emlegetik.

tengeri gomba

Különösen nagy kihívás volt, hogy mindegyik királis centrumnál a megfelelő elrendezést hozzuk létre, mondta Movassaghi.

Amikor nagy vegyi struktúrákat kapcsolnak a szénatomokhoz, egyre nehezebb hozzáférni a centrumhoz.

tengeri gomba

Bár a folyamat egyes lépéseinek a kidolgozása is nehéz feladat volt, sokkal bonyolultabb volt meghatározni a lépések sorrendjét. A molekulának sok kötése érzékeny például az oxidációra, és ha rossz a sorrend, akkor megsérülhetnek a korábban létrehozott kötések.

Most, hogy sikerült létrehozni a molekulát, a kutatók elkezdhetnek játszadozni vele.

tengeri gomba

Például hasonló anyagokat hozhatnak létre, hátha azoknak is van valamilyen gyógyító hatásuk. Valószínű, hogy a gomba természetes védőrendszerének a része, a mikroba ezzel tartja távol a rivális fajokat.

tengeri gomba

Lehet, hogy érdekel