Biokódoló vastagbélrák. Kutatók azonosították a vastagbélrák új terápiás célpontját | PHARMINDEX Online

Hogyan befolyásolja a vastagbélrák túlélését a PIK3CA gén mutációja?

Egy amerikai munkacsoport az adjuváns acetil-szalicilsav kezelést is befolyásoló markert talált. Számos megfigyeléses és randomizált, kontrollos vizsgálat vetette fel az acetil-szalicilsav kolorektális neopláziákra vonatkozó protektív hatását. A vastagbélrák diagnosztizálása után alkalmazott acetil-szalicilsavval kapcsolatban kimutatott kedvező kimenetel pedig azt veti fel, hogy adjuváns terápiaként is ígéretes.

Navigációs menü

Egyre több adat utal arra, hogy a vastagbélrák heterogén betegségcsoport, amely potenciálisan eltérő módon biokódoló vastagbélrák a kezelésre. A diagnózis megállapítása után adott acetil-szalicilsav túlélésre gyakorolt hatása, úgy tűnik, a PTGS2 ciklooxigenáz 2 tumorexpresszió szerint eltérő. Az ezt meghatározó, patológiai laboratóriumonként eltérő immunhisztokémiai próbák standardizálása jelentette nehézségek miatt más — jobban egységesíthető kimutatást biztosító — molekuláris biomarkerekre lenne szükség az olyan betegek jobb azonosítása érdekében, akiknél előnyös lehet az acetil-szalicilsav terápia.

hatékony készítmények a férgek ellen

A foszfatidil-inozitol 3-kináz PI3K szignalizációnak fontos szerepe van a karcinogenezisben. Felülszabályozásával többek között fokozódik a prosztaglandin E2-szintézis, aminek révén a vastagbélráksejtekben gátlódik az apoptózis.

Az acetil-szalicilsav úgy lehet képes a rákos folyamat befolyásolására, hogy a PI3K központú kóros folyamat blokkolásán keresztül szuppresszálja a rákos sejtek növekedését és elősegíti a vastagbélráksejtek apoptózisát.

a giardiasis ciklusai

Az itt ismertetett vizsgálat Liao X et al. A hipotézis bizonyításához az országos amerikai kohorszvizsgálatok eredményeit használták fel. A résztvevők kétévente töltöttek ki követésükhöz kérdőíveket életmódjukról, újonnan diagnosztizált betegségeikről stb.

Tartalomjegyzék

A vastagbélrákban megbetegedettek esetében szövetmintákat kértek a beteget ellátó kórháztól, rögzítették a beteg acetil-szalicilsav-használatának részleteit, valamint a túlélésére és halálára vonatkozó adatokat. A tumor részletes patológiai-szövettani adatai biokódoló vastagbélrák túlélési adatokkal együtt összesen vastagbélrákos beteg esetében álltak rendelkezésre, és közülük esetében volt információ arról, hogy fennáll-e vagy sem PIK3CA-mutáció.

rák genetikai tanácsadó brosúra

A betegek állapotának alakulását januárjáig követték. Ezzel szemben, ha a PIK3CA vad típusát találták a szövettani mintában, az acetil-szalicilsav hasonló alkalmazása egyik említett mutatót sem befolyásolta szignifikánsan a többváltozós elemzéssel kapott hazárd arányok: 0,96 és 0,94, egyik sem szignifikáns. Következtetések Az acetil-szalicilsav rendszeres, a vastagbélrák diagnosztizálása utáni alkalmazása PIK3CA mutáció fennállása esetén megnöveli a túlélést, a mutáció hiányában viszont nem.

  1. A vastagbélrák tünetei
  2. Currently, the most efficient treatment of colorectal and non-small cell lung cancers targets the so called EGFR signalling pathway via its inhibition.
  3. Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?
  4. A korai gyógyítható stádiumú tumorok kimutatására alkalmas biomarkerek jelentősen javítanák a betegek túlélését.
  5. DeltaGene diagnosztika - Rákterápia

A PIK3CA mutáció tehát prediktív molekuláris biomarkerként szolgálhat, amely alapján dönthetünk az adjuváns acetil-szalicilsav-kezelés bevezetéséről. A jelen molekuláris patológiai epidemiológiai vizsgálat során kapott adatok arra utalnak, hogy már viszonylag kis acetil-szalicilsav-adag képes meghosszabbítani a túlélést PIK3CA-mutáció fennállása esetén.

A szerzők egy korábbi vizsgálata már kimutatta, hogy a vastagbélrák felismerése után adott acetil-szalicilsav képes csökkenteni a mortalitást, különösen azoknál, akik daganata PTGS2- ciklooxigenáz 2 pozitív. Rontó P.

Lehet, hogy érdekel